A befektetések kockázatai

Minden befektetés esetében számolnunk kell bizonyos kockázattal, hiszen még a legbiztonságosabbnak ítélt banki betét vagy állampapír esetében is felmerülhet például államcsőd, vagy a pénzintézet csődje. Befektetőként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy az adott befektetés kockázatait teljes mértékben felmérjük és amennyire tudjuk minimalizáljuk. Ehhez érdemes minden esetben szakértő segítségét igénybe venni. A teljesség igénye nélkül azonban nézzünk most meg a befektetések esetén felmerülhető legfontosabb kockázatokat:

DEVIZAKOCKÁZAT

Ha a befektetés eltérő devizanemben van elhelyezve ahhoz képest, amelyben a befektető a vagyonát értékelni kívánja. Ebben az esetben a befektetőnek számolnia kell annak a kockázatával, hogy a devizaárfolyam mozgások a befektetés vagy a termék értékét befolyásolhatják.

HITELKOCKÁZAT

Annak a kockázata, hogy az értékpapír kibocsátója nem teljesíti kötelezettségeit, azaz ha nem képes vagy nem hajlandó a kötelezettségeit (pl.: kamatfizetés, osztalékfizetés, tőke visszafizetés) teljesíteni vagy nem a teljes értékük erejéig teljesíti. Ezt kibocsátói kockázatnak is nevezik.

INFLÁCIÓS KOCKÁZAT

Az infláció egy befektetés vagy termék értékét úgy befolyásolja, hogy annak hatása nagyobb az adott befektetés tekintetében, mint a készpénz esetén. Az olyan értékpapíroknak nincs inflációs kockázata, amelynek hozamfizetése az infláció alakulásához van rögzítve.

KAMATKOCKÁZAT

A kamatkockázat a piaci kamatszint változásából eredő kockázat. Ebben az esetben a kamatváltozások egy befektetés vagy egy termék értékét befolyásolják. Egy fix kamatozású értékpapír értéke nő, ha a piaci kamatszintre vonatkozó várakozások csökkenek, ugyanakkor a fix kamatozású papírok értéke csökken, ha a kamatszint nő.

LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT

Annak a kockázata, hogy egy tetszőleges időpontban mennyire könnyű egy értékpapírral kereskedni, tehát mennyire nehéz egy pozíciót kedvező feltételekkel zárni (vagy nyitni) az aktuális piaci áron.

KÜLSŐ TÉNYEZŐKHÖZ KAPCSOLÓDÓ KOCKÁZAT

Egy befektetés vagy termék értékét olyan külső tényezők befolyásolják, mint például az adó rendszer, vagy a piaci szereplőkre vonatkozó szabályozások, stb.

MŰKÖDÉSI KOCKÁZAT

Működési kockázat származhat a kibocsátó kifizetéseinek kapcsán emberi mulasztásból, technikai problémákból, illetve csalásból.

A TERMÉK EGYEDI KOCKÁZATA

Mekkora nemfizetési kockázatot képvisel az adott pénzügyi termék a kibocsátó kötelezettségein belül. Vagyis milyen sorrendben fizetik ki a kibocsátóval szemben fennálló követeléseket. Például egy vállalat kötvényei kisebb hitelkockázatot jelentenek, mint a részvényei, mert a részvényesek csak a kötvényeseket követően kerülnek kifizetésre a felszámolási vagyonból.

Forrás: globalmorning.com

 

A cikk olvasása közben kérdése merült fel? Tegye fel azt szakemberünknek aki 24 óránbelül válaszol rá önnek írásban!

Ha pedig komolyabban is érdeklődik a téma iránt, vagy személyre szabott válaszokra lenne szüksége, akkor az alábbi rövid űrlap segítésgével kérhet bővebb tájékoztatást!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!

Adja meg telefonszámát és 24 óránbelül visszahívom.

Kérem, néhány szóban írja le elképzeléseit, befektetési céljait!

Ezt olvasta már?

Böngésszen a legtöbbett olvasott tartalmaink között!

Miben segíthetünk?

írja le befektetési elképzeléseit és visszahívjuk a válaszokkal!